AVRUPA'DA 
ÜNİVERSİTE 
EĞİTİMİ 


Avrupa'nın birçok farklı ülkesinde
yüksek öğrenim fırsatlarını karşılaştır, 
senin için en iyiye uzmanlarımız 
ile karar ver!

Sadece ihtiyacın olan bilgi!

İtalya, Kanada, İspanya, Litvanya gibi bir çok ülkede önlisans, lisans ve yüksek lisans programlarına girme fırsatı sunmaktayız.

eğitim ile ilgili tüm yayınları inceleyecek zamanınız yok, binlerce Üniversite ve College arasından doğru olanı bulmak için de yeterli bilginiz yok ise, değersiz bilgi alarak zaman kaybetmeyin. Bize hemen ulaşın, uzmanlarımız hedefleriniz doğrultusunda ihtiyacınız olan  yol haritasını çıkartsın. 
Zaman kaybetmeyin!

İngiltere'de Yüksek Öğrenim


İngiltere'de yüksek öğrenim için temel birkaç bilgi aşağıda. Ancak bütün üniversiteleri takip etmek, seçim yapmak ve gerekli çalışmayı programlamak için zamanın yoksa, hemen bize ulaş, uzmanlarımız senin için çalışmaya başlasınlar.

İngiltere Eğitim Sistemi

Genel olarak bakıldığında İngiliz eğitim sistemi lisans (undergraduate) ve yüksek lisans (post-graduate) olarak ikiye ayrılır. İngiltere genelinde lisans eğitimi çoğunlukla 3 yıldır. Bazı teknik bölümlerde ise bu süre 4 yıla uzayabilir. Ülkede akademik yıl çoğu üniversitede Eylül veya Ekim aylarında başlar. İngiltere’de üç dönemli bir eğitim sistemi vardır. Noel ve Paskalya zamanlarındaki tatiller ile Ağustos ayının tamamı ile Temmuz ve Eylül aylarının bir kısmını kapsayan uzun bir yaz tatili vardır. Her bir dönem on-on dört hafta uzunluğundadır. Dönemler genellikle okullar ve yüksekokullar için daha uzun, üniversiteler içinse daha kısadır.

İngiliz yüksek eğitim sistemi öğrencilere hem zengin bir akademik kariyer planı sunmakta, hem de mesleki niteliği ön planda olan ve mezuniyet sonrası kolaylıkla iş bulabileceği çok çeşitli eğitim programlarını da bünyesinde barındırmaktadır. İngiliz yüksek eğitim sistemi, köklü geçmişi, ileri düzey teknolojik alt yapısı ve öğrencilerine sağladığı araştırma olanakları, kütüphane ve laboratuvar imkanları, dünyaca ünlü akademik kadrosuyla uluslararası eğitim dünyasında özel yere sahiptir.

İngiltere’de Lisans / Kabul şartları 

İngiltere ve Türkiye’de uygulanmakta olan lise eğitim sistemi farklı olduğundan Türkiye’de lise bitirmiş olan öğrencilerin İngiltere’de üniversite kabul koşulları farklıdır. Türkiye’de liseden mezun olan öğrenciler İngiliz Lise sisteminin kabul gördüğü bir lise türünden mezun olmamış ise, bir başka deyişle doğrudan İngiltere’de üniversiteye başlayamazlar. Türkiye’de lise mezunu olup, İngiltere’de üniversite okumak isteyen bir öğrenci, hem iyi derecede İngilizce bilmek zorundadır hem de buna ek olarak İngiltere’de üniversite eğitimine kabul görülebilir hale gelebilmesi için 2-4 dönem süre ile FOUNDATION (hazırlık) eğitimi almalıdır. Çoğu üniversite ve özel eğitim kurumları tarafından verilmekte olan FOUNDATION eğitiminde öğrenciye eğitim süresi boyunca, üniversitede okumak istediği bölüme göre değişmek ile beraber Fen Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilimler gibi alanlarda eksiklik duydukları konularda destekleyici dersler verilir. Öğrenciler Foundation eğitiminde okumak istedikleri bölüme göre hazırlanırlar ve Foundation eğitimini başarıyla tamamlayan öğrenciler üniversitelere kabul edilirler.
Bir öğrencinin Foundation programına katılabilmesi için İngilizce seviyesinin yeterli olması gereklidir. İngilizceleri en az IELTS 4.0 düzeyinde olmayan öğrencilerin Foundation programlarına katılabilmek için ihtiyaçları olan seviyeye gelmeleri başlangıç seviyelerine bağlı olup, bazı öğrenciler için birkaç aylık eğitim yeterlidir.
Öğrencinin alması gereken İngilizce hazırlık eğitiminin süresi, öğrencinin o anki İngilizce seviyesine bağlıdır. İngilizcesi iyiye yakın olan bir öğrencinin 2-3 ay İngilizce eğitim alması yeterli olabilirken, İngilizcesi zayıf olan bir öğrencinin 9-10 ay yoğun eğitim alması gerekebilir.

İngiltere’de Eğitim Almanın Maliyeti

İngiltere’de eğitim maliyetlerinizi hesaplarken sadece üniversite ücreti değil, konaklama , ulaşım, beslenme gibi diğer gider kalemlerini de iyi hesaplamanız gerekir. İngiltere’de özel veya resmi okullar arasında yıllık eğitim ücretleri ciddi farklılıklar göstermekle birlikte yıllık eğitim ücretiniz ortalama 9.000 – 25.000 GBP civarında olur.

Konaklama çözümleri

İngiltere’de lisans ya da master eğitimi alan öğrencilerin büyük çoğunluğu, en azından ilk senelerinde üniversite yurtları ya da özel yurtlarda kalmaktadırlar. Londra, Manchester, Liverpool ve diğer birçok şehirdeki üniversiteler, çoğunlukla öğrencilere ilk yıllarında yurt konaklamasını garanti etmektedirler. Öğrencilerin de büyük çoğunluğu çevre yapmak, yaşadıkları şehre ve eğitim aldıkları üniversiteye alışmak adına ilk yıllarında yurt konaklamasını tercih etmektedirler. Yine aile yanı konaklama, kiralık daire konaklaması ve özel yurt gibi birçok seçenek de öğrencilere konaklama çözümleri için sunulmaktadır. Ancak genel olarak İngiltere’de konaklama, para biriminin de sterlin olduğunu hesaba katarsak Türkiye’ye oranla daha yüksektir.

Üniversite Yurtları
Üniversite yurtları tek, çift ya da 3-4 kişilik odalar olarak dizayn edilmiştir. Tek kişilik odalar kısıtlı olmakla beraber erken başvuru ve ödeme yapan öğrencilerin daha kolay kiralayabildikleri oda tipleridir. Yurtların hemen hemen tümünde çamaşırhane, televizyon odası, kafeteria, yemek yeme yerleri gibi olanaklar bulunurlar. Bazı self-catering yurtlarda öğrencinin de yemek yapabileceği mutfak alanları oluşturulmuştur. İngiltere’de üniversite yurtları çoğunlukla üniversite kampüsünde yer almakla birlikte şehrin farklı bölgelerinde de dağılmış olabilirler. Genellikle yürüyerek, bisikletle ya da tek vesaitle rahatça ulaşılabilen yurtlarda güvenlik her zaman ön plandadır.

Aile Yanı Konaklama
İngiltere’de dil eğitimi alan öğrencilerin daha çok tercih ettiği konaklama türü olan Aile yanı konaklama, öğrencinin isteğine göre, tek ya da çift kişilik odalarda, yemekli ya da yemeksiz olarak ayarlanabilmektedir. Öğrenci, ev sahibinin beslediği pet hayvandan sigara kullanıp kullanmamasına kadar birçok konuda seçici davranabilir, yemek konusunda özel diyeti varsa belirtebilir, aile konaklaması bu şartlara uyan ya da en yakın ailenin yanında ayarlanabilir.

Özel Yurtlar
Yine üniversite yurtlarında kalmak istemeyen, yer bulamayan ya da konforunu beğenmeyen öğrencilerin tercih ettiği konaklama türlerinden biri de özel yurtlardır. Lokasyona ve yeterliliklerine göre üniversite yurtlarından biraz daha yüksek ücretli olabilen özel yurtlar şehir merkezleri ya da üniversite kampüslerine 15 -30 dakika uzaklıkta olabilmektedir.

Kiralık Daireler
İngiltere’de lisans ya da yüksek lisans eğitimi alan öğrencilerin en çok tercih ettiği konaklama türlerinden biri de kiralık dairelerdir. Genellikle ilk sene yurtta kaldıktan, şehri tanıdıktan ve çevre edinildikten sonra bireysel olarak ya da üniversite arkadaşlarıyla 2, 3 ya da 4 kişilik daireler kiralanmaktadır. Ev kiraları yine bölgeye, evin lüksüne ve büyüklüğüne göre değişmekle beraber 600£ ila 1.500£ arasında değişmektedir.

İrlanda'da Yüksek Öğrenim

İrlanda'da yüksek öğrenim için temel birkaç bilgi aşağıda. Ancak bütün üniversiteleri takip etmek, seçim yapmak ve gerekli çalışmayı programlamak için zamanın yoksa, hemen bize ulaş, uzmanlarımız senin için çalışmaya başlasınlar.

İrlanda Eğitim Sistemi

İrlanda’da lisans eğitimi çoğunlukla 3-4 yıl, yüksek lisans eğitimi ise 1 ya da 2 yıl sürmekte; lisans eğitimini tamamlayanlara 6 ay ya da bir yıl, yüksek lisanstan mezun olanlara ise iki yıl çalışma izni verilmekte.

Kuzeybatı Avrupa’da yer alan İrlanda Cumhuriyeti, özellikle 20.yüzyılın ardından hızlı bir yükselişe geçerek günümüzde ekonomisi ve refah seviyesi en güçlü ülkeler arasında gösterilir. İrlanda Adası üzerine kurulu ve Avrupa Birliği üyesi İrlanda, her yıl farklı milletlerden 35.000’nin üzerinde öğrenci tarafından tercih edilmektedir. İrlanda dünyanın en güvenilir ülkeleri arasında gösterilmektedir ve suç oranı oldukça düşüktür.

İrlanda’nın başkenti olan Dublin, 841’de Vikingler tarafından kurulmuştur. Dublin’de nüfus oldukça genç ve yaş ortalaması 25 yaş ve altıdır. Özellikle Dublin en yoğun üniversite öğrencisi nüfusunun bulunduğu şehirdir.

Başkent Dublin, günümüzde IT çalışmaları ile ikinci silikon vadisi olma yolunda hızla ilerlemektedir. Google, Youtube, Facebook, Twitter, HP, Apple, Microsoft gibi dünya devi uluslararası şirketlere ev sahipliği yapmaktadır. Bu sebeple öğrencilere eğitimleri ve eğitimleri sonrasında birçok iş fırsatı sunmaktadır.

Yüksek öğrenim bakımından dünyanın en iyi sistemlerinden birine sahip olan İrlanda, küresel şirketlerde iş imkanının yanı sıra yüksek standartlarda araştırma imkanları ile de son dönemlerde uluslararası öğrenciler tarafından en çok tercih edilen ülkelerden biri olmuştur.

İrlanda'da Üniversiteler 

Technological University Dublin (TU Dublin) Dublin
Dublin City University Dublin
IT Sligo 
Maynooth University
Trinity College Dublin 
Griffith College Dublin 
Dublin Business School 
National College of Ireland 
University College Dublin 

Neden İrlanda’da Üniversite Eğitimi Almalısınız?

- İrlanda’da öğrenciler eğitim süreleri boyunca part-time çalışma iznine sahiptirler.
- İrlanda’da lisans eğitimi çoğunlukla 3 yıl, yüksek lisans programları ise 1-2 yıl sürmektedir.
- Lisans eğitimini tamamlayan öğrencilere 6 ay ya da 1 yıl; yüksek lisans eğitimi tamamlayanlara ise mezuniyet sonrası 2 yıl çalışma izni verilmektedir.
- İrlanda’da eğitim alan öğrenciler, eğitim dönemleri boyunca haftada 20 saat, tatil dönemlerinde haftada 40 saat çalışma iznine sahiptirler.
- İrlanda’da min. Saatlik çalışma ücretleri 9€’nun üzerindedir.
- Aynı coğrafyayı paylaştıkları İngiltere’ye göre eğitim ücretleri çok daha ekonomiktir.
- İrlanda’da yıllık eğitim ücretleri 9.000-13.000 € arası değişiklik göstermektedir.
- Kuzey Avrupa’da yer almasından dolayı Türkiye’ye yakınlığı ile dikkat çekmektedir ve uçuşlar yaklaşık 4 saat sürmektedir.
- Yapılan son araştırmalarda İrlanda, Avrupa’da ekonomisi en hızlı gelişen ülkeler arasında 1.sırada, dünya ülkeleri arasında ise altıncı sırada yer almaktadır.
İrlanda nüfusu donanımlı ve eğitimli olmakta beraber genç ve multi kültürel bir yapıya sahiptir.

İtalya'da Yüksek Öğrenim

İtalya'da yüksek öğrenim için temel birkaç bilgi aşağıda. Ancak bütün üniversiteleri takip etmek, seçim yapmak ve gerekli çalışmayı programlamak için zamanın yoksa, hemen bize ulaş, uzmanlarımız senin için çalışmaya başlasınlar.

İtalya'da Eğitim Sistemi

İtalya’yüksek standarttaki eğitim kalitesiyle dünya başarı sıralamasında ilk 500’ün içinde bulunmaktadır. Özellikle Mimarlık, Tasarım, Mühendislik, İktisat gibi alanlarda dünya çapında bir üne sahiptir. Kariyerini bu alanlarda geliştirmek isteyen öğrenciler için İtalya en çok tercih edilen ülkedir. İtalya, tarihi, kültürel yapısı, yaşam kalitesi, sıcak iklimi ve yakın mesafesi ile ülkemizden burayı tercih edecekler için ayrıca avantajlar içermektedir.

Özel ve Devlet Üniversiteleri
Avrupa’da ‘Bologna Süreci’ adı verilen yüksek öğretim reformunu başlatan ilk 4 ülkeden biri olan İtalya’da çoğu devlet üniversitesi olmak üzere 100’e yakın yüksek öğrenim kurumu bulunmaktadır.
İtalya’da yüksek öğrenim sisteminde üç farklı türde üniversite bulunmaktadır.
Mühendislik ve Mimarlık eğitimi veren Teknik üniversiteler,
Sanat ve Müzik eğitimi veren eğitim kurumları,

İtalyanca veya İngilizce Eğitim
İtalya’da İtalyanca eğitim veren üniversitelerin yanında eğitim dili İngilizce olan birçok program bulunmaktadır.


Mezuniyet Dereceleri Ve Süreleri
İtalya’da üniversite eğitimi 3 yıldır. Eylül Ekim arası eğitim dönemi başlar, Ocak Şubat arası yarı dönem tatili yapılır, Temmuz ayında yaz tatiline girilir. Not olarak öğrencinin derslerindeki başarısı, sözlü sınavlar ve yazılı sınavlar göz önüne alınır. Sınav tarihleri için farklı seçenekler bulunmakta olup öğrenci istediği zamanı seçebilir.
3 yıllık lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler birinci seviye akademik diploma (180 kredi – CFA); almaya hak kazanır. İtalya’da Yüksek lisans 2 yıl, doktora 3 yıl sürmektedir.

İtalya'da Lisans / Kabul şartları 

Türkiye’den giden öğrencilerin üniversitelere kabulü için, YGS sınavında baraj puanı (2017’ye göre 180 Puan) aşmış olmaları ve Dil yeterliliğini belgelemeleri yeterlidir.

İtalya'da Eğitim Almanın Maliyeti

İtalya’daki devlet üniversitelerinin yıllık harçları 800 ila 2.500 Euro arasında, özel üniversitelerin fiyatlarıysa yıllık 6.000 – 30.000 Euro arasında değişiklik göstermektedir.
Çoğu kurumda, AB üyesi olan ülkelerden gelen öğrenciler, AB üyesi olmayan öğrencilere kıyasla düşük öğretim ücretlerinden de yararlanmaktadır.  İtalya’daki bazı devlet üniversiteleri, öğrencinin ailesinin gelirine göre ücret ayarlamaktadır.
 İTALYA’DA YAŞAM GİDERLERİ
Şehirden şehre değişiklik göstermekle birlikte İtalya’da öğrenci yurdu, öğrenci evinde oda ya da tek kişilik stüdyo daire fiyatı aylık ortalama 300-700 Euro arasında değişmektedir. Aylık beslenme masrafı 100-200 Euro, şehir içi ulaşım masrafı 30-50 Euro kadardır.

Başvuru Koşulları

Türk öğrencilerinİtalya’da lisans programlarına kabul edilmeleri için LYS’den dört yıllık bir bölüm kazanma şartı aranmaz. Öğrencilerin YGS sınavında baraj puanı aşmış olmaları yeterlidir. (2017’de 180 Puan)

İtalya’da lisans eğitimine başvurunun diğer bir şartı da 4 yıllık lise eğitimiyle birlikte toplamda 12 yıllık eğitim almış olmaktır. Orta veya lise eğitiminde okunan hazırlık sınıfları 12 yıllık eğitimin kapsamına girmemektedir.

Üç yıllık lisede okuyup, lisans öncesi toplam 11 yıllık eğitim almış olanların İtalyan üniversitelerine kabul edilebilmeleri için Türkiye’deki bir üniversiteye başlayıp (Açık öğretim veya uzaktan eğitim de olabilir) ilk senelerini başarıyla bitirmiş olmaları ve bunu belgelendirmeleri gerekmektedir.

Lisenin 4. yılında okuyan öğrencilerin eğitim aldıkları kurumdan devamlılık belgesi almaları gereklidir. Söz konusu belgede öğrencinin halen dördüncü sınıfa devam ettiği ve hazırlık sınıfları hariç, okulda dört senelik bir lise eğitiminin verildiği belirtilmelidir.

Programın eğitim diline göre yeterli seviyede İtalyanca veya İngilizce bilgisinin belgelenmesi gereklidir.

Üniversiteler öğrencilerin dil seviyelerini tespit etmek amacıyla kendi dil sınavlarını yapabilirler. Bu sınavdan en az B1 seviyesinde bir sonuç alma zorunluluğu bulunmaktadır.

Türkiye’de herhangi bir üniversite eğitimini kazanan veya mevcut olarak bir programa devam eden öğrencilerin İtalya’da üniversite okumak istedikleri takdirde Türkiye’de eğitim aldıkları bölümden farklı bir bölüme kayıt yapma hakları bulunmaktadır.

Başvuru Süreçleri ve Tarihleri

 İtalya’da lisans ve yüksek lisans bölümleri için başvurular öğrencilerin kendi ülkesindeki İtalyan Büyükelçiliği veya Konsolosluğuna yapılır.

Öğrenciler başvurularında sadece bir üniversite ve bir bölüm tercihi yapabilirler.

Büyükelçilik başvuru formlarını ve tüm belgeleri üniversiteye gönderir.

Üniversiteler başvuruları aldıktan sonra öğrencilerin önceki eğitimlerinin ve belgelerinin başvurulan program için uygun olup olmadığını kontrol eder ve Büyükelçiliğe bir kabul mektubu gönderir.

Mayıs ayı ortasına kadar alınan başvuruların onaylanıp onaylanmadığı Ağustos ayında büyükelçilik tarafından açıklanır.

Eğer ihtiyaç varsa öğrenciler eylül ayında İtalyanca sınavına alınır.

Kabul edilen öğrencilerden Türkiye’de yükseköğretim seçme ve yerleştirme sınavına girmemiş olanların bir başvuru sınavına girmesi gerekebilir.

Mimarlık, tıp gibi bölümlerde İtalyan Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen sınav sonucu ile öğrenci kabul edilir. Mühendislik, tasarım gibi bölümler için ise üniversiteler kendi sınavlarını düzenlemektedirler. Bazı bölümlerde ise herhangi bir sınava ihtiyaç duyulmadan akademik başarısı göz önüne alınarak değerlendirilir.

Türkiye’de sınava giren öğrencilerin YGS’de 180 puan barajını geçmesi gerekir.


BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER:
İmzalı Başvuru Formu
Lise veya Lisans Diploması
Transkript
İtalyanca veya İngilizce dil bilgisi gösteren belgeler (Toefl IBT: 80 ya da IELTS: 6.5)
Pasaport
2 Adet Fotoğraf
Öğrencinin Özgeçmişini yazdığı CV
Niyet Mektubu
Referans Mektubu
İtalya Vize Başvurusu İçin Ayrıca;
Vize Başvuru Formu
Başvuruyu kabul eden okuldan alınmış ön kayıt belgesi
Eğitim ve Konaklama giderlerinin karşılayacağına dair teminat ya da burs belgeleri
Konaklanacak yerini gösterir belge
Sigorta poliçesi
Bütün formların İtalyancaya çevrilmesi ve İtalyan Büyükelçiliği tarafından onaylanması gerekmektedir. 

İspanya'da Yüksek Öğrenim

İspanya'da yüksek öğrenim için temel birkaç bilgi aşağıda. Ancak bütün üniversiteleri takip etmek, seçim yapmak ve gerekli çalışmayı programlamak için zamanın yoksa, hemen bize ulaş, uzmanlarımız senin için çalışmaya başlasınlar.

Eğitim Sistemi

İspanya’da üniversite eğitimi genel olarak İspanyolcadır. Bazı üniversitelerde İngilizce eğitim de mevcuttur. Avrupa’nın en kaliteli üniversitelerine sahip İspanya’da üniversite eğitimi genel olarak 4 yıldır ve çoğu devlet üniversitesidir. Özel okulların bazılarında eğitim süresi 3 yıl olabilmektedir.

Eğitim kalitesi ve uygun fiyatlarıyla İspanya, üniversite okumak isteyen öğrencilerin tercih ettiği ülkelerden biridir.

Lisans eğitimindeki öğrencilerin %95’i üniversitelerde eğitim görürler. Diğerleri ise ya ünveriste denginde ya da yüksek düzeyde mesleki eğitim veren kurumlarda okurlar. Bu kurumların baızları öğrencilerine üniversite derecesinde sertifika verir.

Öğrenciler öncelikle lise diplomalarının İspanya’da üniversite okumak için denk olduğunu teyit ettirmelidirler. Bu teyidi Madrid’deki İspanya Eğitim, Sosyopolitik ve Spor Bakanlığı’dır. Teyit için gerekli belgeler İstanbul’daki İspanya Büyükelçiliği veya Ankara’daki Başkonsolosluk aracılığı ile gönderilebilir.

Lisans / Kabul şartları 

Öğrenciler öncelikle lise diplomalarının İspanya’da üniversite okumak için denk olduğunu teyit ettirmelidirler. Teyid mercii, Madrid’deki İspanya Eğitim, Sosyopolitik ve Spor Bakanlığı’dır. Teyit için gerekli belgeler İstanbul’daki İspanya Büyükelçiliği veya Ankara’daki Başkonsolosluk aracılığı ile gönderilebilir.

Teyit alan öğrenciler, İspanya üniversite giriş sınavı olan PAAU sınavından geçmek zorundadırlar. Sonuçlar hesaplandıktan sonra, üniversite bazında açıklanan taban puanlara göre öğrenciler okul seçimlerini yapabilirler.

Eğitim Almanın Maliyeti

Ülkedeki birçok program yabancı uyruklu öğrencilerin katılabileceği de düşünülerek hem İspanyolca hem de İngilizce olarak düzenlenmektedir. İspanya’da eğitim alan öğrenciler dil öğrenmenin ve kaliteli bir eğitim görmenin yanı sıra ülkedeki sayısız güzellikle tanışma, yeni bir kültür öğrenme fırsatına da sahip olacaktır.

İspanya’da geçinebilmeniz için aylık 650 ile 700 Euro civarında bir para yeterli olacaktır. Ev kiraları aylık 500 ile 800 Euro dolayındadır. Aylık olarak ev faturalarınızın (ısınma, elektrik, su, çöp) toplamı 120 Euro dolayındadır.

Bir restoranda yemek maliyetleri ortama 10 ile 25 Euro dolayındadır. Marketlerde dilediğiniz ürünleri rahatça bulabilirsiniz.

Akdeniz mutfağı olması sebebiyle İspanya’da Türkiye’de bulunan pek çok meyve ve sebze yer almaktadır. Ülkenin hemen her şehrinde restoran açısından farklı mutfaklara rastlayabilirsiniz. Dünya çapında fast food zincirlerinden, yerel mutfağa kadar birçok sayısız seçenek sizi beklemektedir.

Başvuru Koşulları

İspanya'da yüksek öğrenim almak isteyen öğrenciler, İspanya üniversite seçme sınavı olan Selectividad'a girmelidir. 

İki yıllık meslek yüksek okuluna gitmek isteyen öğrenciler bu sınavdan muaftırlar. Güzel sanatlarla ilgili okullara gitmek isteyen öğrencilerin okulun kendi açtığı yetenek sınavlarına girmesi gereklidir.

Selectividad sınavı iki aşamalıdır. İlk sınavda genel sorular yer alır. Genel sorular zorunlu 4 kategoriden oluşmaktadır. Öğrenciler; İspanyol dili ve edebiyatı, bir başka Avrupa Birliği üyesi ülkenin dil bilgisi (Ör. İngilizce), İspanyol tarihi gibi bölümlerden sorumludurlar.

Ayrıca öğrencinin girmek istediği bölüme göre Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler için soruları cevaplaması gerekmektedir. Selectividad sınavının ikinci aşaması, birinci aşamada alınan puanı yükseltme sınavı denilebilecek bir sınavdır. Bu sınava girmek tamamıyla isteğe bağlıdır. Sınav sonucunda elde edilen puanların %40’ı ve öğrencinin orta eğitim kurumu diploma notunun %60’ı alınarak Selectividad sınav sonucu hesaplanmaktadır.

Türkiye’de bulunan Fransız, İtalyan ve Alman liselerinden mezun olmuş öğrenciler, herhangi bir sınava girmeden veya denkliğe ihtiyaç duymayanların İspanya’daki üniversitelere Selectividad (PAU) sınavına girmeden başvuru yapmaları mümkündür. Ayrıca Avrupa Birliği’nde denkliği bulunan International Baccalaureate – Uluslararası Bakalorya (IB) diploması veren liselerden mezun olanların da Selectividad (PAU) sınavına girmelerini gerek yoktur. Tüm bu okullardan mezun olmuş ve Selectividad (PAU) sınavına girmelerine gerek olmayan öğrencilerin lisans yerleştirmelerinde dikkat edilen kriter; mezun oldukları okullar, mezuniyet not ortalaması ve lise eğitimleri sırasında seçecekleri bölümü ilgilendiren dersleri almış olmalarıdır.

Öğrenciler tüm şartları karşılamalarına rağmen dil yeterliliği taşımıyorlarsa, öncelikle Dil eğitimine ve Selectividad (PAU) hazırlık kursuna gitmeleri İspanya’da üniversite eğitimi için izlenecek doğru yoldur. Öğrenciler dil eğitimleri için İspanya’ya giderek B2 seviyesine gelecek şekilde İspanyolca öğrenirler. Bu öğrenciler şartlı kabul edilmiş sayılmaktadır. Dil kursun bitmesiyle birlikte Selctividad hazırlık kurslarına devam edeceklerdir. Öğrencilerin üniversite başvuru işlemleri Selctividad sınavı sonucuna göre belli olacaktır.

Başvuru Süreçleri ve Tarihleri

Mayıs ayının sonunda girilen Selectividad sınavının sonuçları genel itibariyle Haziran ayının sonunda açıklanır. Üniversiteler de Temmuz ayının başından itibaren öğrenci kabul etmeye başlarlar. Eğer öğrenciler Temmuz’da yerleştirilemezlerse, Eylül ayında ek kontenjanlardan tercih yapma hakkına sahiptirler.

Litvanya'da Yüksek Öğrenim

Litvanya'da yüksek öğrenim için temel birkaç bilgi aşağıda. Ancak bütün üniversiteleri takip etmek, seçim yapmak ve gerekli çalışmayı programlamak için zamanın yoksa, hemen bize ulaş, uzmanlarımız senin için çalışmaya başlasınlar.

Eğitim Sistemi

Litvanya’da yükseköğrenim veren 23 üniversite ve 24 kolej bulunmaktadır. Eurostat 2014 yılı verilerine göre, 30-34 yaş arası Litvan nüfusun % 53,3’ü yükseköğrenim mezunu olup, bu oranla Litvanya, AB içinde ilk sıradadır.

Ülke, yüksek lisans ve doktora programları yönünden elverişli imkanlar sunmaktadır. Litvanya’dan alınan diplomalar tüm AB ülkelerinde kabul görmektedir. 120’nin üzerinde farklı programda yükseköğrenim görebilmek mümkündür. Özellikle İngilizce ve Rusça dillerindeki eğitim programları dikkat çekmektedir. Litvanya’da lisans programları 3 – 6 yıl arasında, yüksek lisans programları ise 2 sene sürmektedir. Yüksek lisans eğitimi almak isteyen öğrenciler, lisans diplomaları ile başvuru yapabilir.

Anadili Litvanca olan ülkede en çok konuşulan diğer diller Rusça ve İngilizcedir. Bu sebepten dolayı pek çok üniversite, öğrencilere İngilizce ve Litvanca eğitimin yanında Rusça eğitim şansı da sunmaktadır.

Yabancı ülkelerden öğrenci değişim programları ile Litvan üniversitelerinde öğrenim görmeye gelen öğrenci sayısı on bine yaklaşırken lisansa başlama ve lisans tamamlama amacıyla da gelen öğrenci sayısı her geçen yıl artmaktadır.

Litvanya’da En Çok Tercih Edilen Bölümler
Mühendislik ve mimarlık programları Litvanya’da uluslararası öğrenciler tarafından en çok tercih edilen bölümlerdir. Mimarlık lisans bölümleri genellikle Litvanya’da 5 sene sürmektedir ve öğrenciler yüksek lisans derecesi olan ‘Yüksek Mimar’ olarak mezun olur. Mühendislik bölümlerinde en çok tercih edilen branşlar, Bilgisayar Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Elektrik -Elektronik Mühendisliği, Havacılık Mühendisliği olarak sıralanabilir. Bunun yanı sıra sosyal bilimlerde, Medya Teknolojileri, Psikoloji, Pedagoji, Sosyoloji gibi bölümler, uluslararası öğrenciler tarafından çokça tercih edilmektedir.

Lisans / Kabul şartları 

Litvanya’da üniversitelere kaydolmak için ülkemizdeki gibi bir üniversite sınavından bölüm kazanma şartınız yoktur. Litvanya’da üniversitelere lisans bölümleri için başvuru yapmak istediğinizde lise diploma ve transkriptinizin ( lisedeki tüm yılların ders notları) olması yeterlidir. Son yıllarda özellikle en başarılı ilk 1.000 sıralamalarına giren üniversiteler (KTU, VGTU, VU gibi) öğrencilerden ayrıca Türkiye’deki üniversiteye giriş sınavına katılmasını, dört yıllık bölümlere başvuru hakkını kazandıklarını gösterecek baraj puanı geçmiş olmalarını istemektedir. Litvanya’da çalışmakta olduğumuz bazı üniversiteler, öğrenciler kendi bünyelerinde Hazırlık Eğitimi aldığında ve bu eğitimi başarıyla tamamladığında baraj puan şartını aramamaktadır. Üniversitelerin öğrencileri kabul ederken dikkat ettikleri diğer bir konu lise not ortalamasıdır. Bazı üniversiteler öğrencilerin lise not oırtalamasının en azından 100 üzerinden 50 – 60 üsütünde olmasını isteyebilmektedir. Bu koşul üniversiteden üniversiteye değişiklik göstermektedir. Lisans bölümlerine başvuruda İngilizce dil yeterliliği olarak B1-B2 istenmektedir. İngilizce yeterliliği olmayan öğrencilerimizi yine Litvanya’daki üniversitelerde sunulan 1 veya 2 dönemlik hazırlık programlarına göndermekteyiz. Programları başarıyla bitiren öğrenciler hem bu üniversitede hem de Litvanya’daki diğer üniversitelerde bölümlere başlayabilir. 

Eğitim Almanın Maliyeti

Litvanya’da lisans bölümlerinde eğitim ücretleri 2.000 Euro ile 4.000 Euro arasında değişmektedir. Yüksek lisans senelik ücretleri ise 3.500 ile 4.500 Euro arasında değişmektedir.

Sunduğu kaliteli eğitim sayesinde tıp alanlarında da son dönemde adından bahsettiren Litvanya, diğer Avrupa ülkelerinin aksine uygun fiyatlı eğitimler sunmaktadır. Litvanya’da tıp eğitiminin ortalama fiyatı 10.000 Euro, Diş Hekimliği 12.000 Euro, Eczacılık 6.000 Euro, Hemşirelik ve Veterinerlik 4.500 civarındadır.

Litvanya’da Konaklama ve Yaşam Giderleri
Litvanya’da aylık yaşam gideri beslenme, konaklama, sosyal yaşam giderleri, ortalama 300-350 Euro arasında değişmektedir.

Yurtdışından gelecek öğrenciler için konaklayabilecekleri Öğrenci Yurdu imkanları bulunmaktadır. Üniversiteden üniversiteye değişmekle birlikte yurtların aylık konaklama ücretleri odadaki kişi sayısına göre 85 Euro ile 140 Euro arasında değişmektedir. Üniversitelere kayıt olunduğunda yurtlara da bir dönem veya iki dönemlik yer ayırtması yapılabilir. Yurtlarla üniversite kampüsleri arasındaki mesafeler de oldukça yakındır.

Litvanya’da Öğrencilere Çalışma İzni
İlk sene hazırlık kursu olduğu için öğrencilerin çalışma imkânı yoktur. Ancak üniversiteye kayıt yapılıp 1. sınıftan itibaren verilen oturum izni ile kendilerinin bulduğu firmalarda yasal olarak haftada 20 saat part-time çalışılabilmektedir.

Başvuru Süreçleri ve Tarihleri

Litvanya’daki üniversiteler genel olarak Eylül ayının birinci haftasında eğitime başlarlar. Birçok üniversite ayrıca Şubat ara dönemde de program açabilmektedir.

Lise son sınıftayasanız ve Litvanya’da okumayı düşünüyorsanız, üniversiteden üniversiteye değişmekle birlikte Ocak ayından itibaren seçmiş olduğunuz üniversiteye başvurunuzu yapabiliriz. Üniversitelerin son başvuru tarihleri Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında sona ermesine rağmen, Ocak ayından başlayarak Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran aylarında kontenjanlar dolmadan başvurumuzu yaparak yerinizi garanti altına alabiliriz. Liseden mezun olduktan ve eğer katılacaksanız üniversite giriş sınavınızın açıklanmasından sonra güncel lise transkriptinizi, lise diplomanızı ve OSYM sonuç belgenizi üniversiteye ileterek kesin kayıt işlemlerini tamamlayabilmekteyiz. Okulumuzdan kesin kabul yazısı ve vize mektubu geldikten sonra vize randevunuzu alarak Temmuz, Ağustos aylarında vize görüşmesine girer ve sonrasında Eylül başında eğitiminize başlayabilirsiniz.

Liseden mezunsanız ve Türkiye’de bir üniversiteye başlamışsanız, Eylül eğitim başlangıcı için Ocak ayından başlayarak Temmuz’a kadar, Şubat ara dönem başlangıcı için ise Ekim ayından başlayarak Şubat başına kadar başvurularınızı yapabilirsiniz.(Başvuru başlangıç – bitiş tarihleri üniversiteden üniversiye farklılık gösterir)

Önlisans veya lisansta okuyorsanız ya da mezunsanız yine aynı şekilde yukarıdaki tarihlerde başvurularınızı yapabilrsiniz.

Başvuru Süreçleri ve Tarihleri

Mayıs ayının sonunda girilen Selectividad sınavının sonuçları genel itibariyle Haziran ayının sonunda açıklanır. Üniversiteler de Temmuz ayının başından itibaren öğrenci kabul etmeye başlarlar. Eğer öğrenciler Temmuz’da yerleştirilemezlerse, Eylül ayında ek kontenjanlardan tercih yapma hakkına sahiptirler.

Ukrayna'da Yüksek Öğrenim

Ukrayna'da yüksek öğrenim için temel birkaç bilgi aşağıda. Ancak bütün üniversiteleri takip etmek, seçim yapmak ve gerekli çalışmayı programlamak için zamanın yoksa, hemen bize ulaş, uzmanlarımız senin için çalışmaya başlasınlar.

Eğitim Sistemi

Ukrayna 800'den fazla yüksek öğretim enstitüsüne sahiptir. Ayrıca eğitim ücretleri hem Avrupa hem de dünya çapında birçok ülkeye kıyasla çok daha düşüktür. Ukrayna üniversitelerine başvuru yapmak için tercih edilen üniversiteye pasaportun bir kopyası ve en son alınan akademik notlar ile kolayca başvuru yapılabilir, ancak yabancı öğrencilerin tercih etmek istedikleri üniversiteden bir kabul mektubu almış olmaları gerekir.

Ukrayna'da altı çeşit yüksek öğretim kurumu vardır ve her biri belirli akreditasyon seviyelerine sahiptir. Lisans, yüksek lisans ve doktora gibi derece programları üniversiteler, akademiler ve konservatuarlar olarak bilinen, en yüksek seviyede akredite edilmiş kurumlar tarafından sunulur.Konservatuarlar çoğunlukla kültür, sanat ve müzikle ilgilenir. Üniversiteler, çeşitli uzmanlık bölümleri ile çok disiplinli kurumlar olma eğilimindedir, ancak bazıları sadece belirli bir dalda veya tek-disiplinli programlar sunar. Akademiler, tek disiplinli üniversiteler gibi belirli bir konu alanına odaklanırlar.Üniversiteler teknik, tıp, tarım, pedagoji, teknoloji (inşaat ve ulaşım), ekonomi (finans, yönetim ve girişimcilik dahil), kültür (sanat ve tasarım), sağlık ve hukuk alanlarında eğitimler sunar. Araştırma ve bilimsel etkinliklerde üstün performans derecesi olan 'Ulusal' statüsüne sahip üniversiteleri tercih etmek yararınıza olacaktır.

Ukrayna üniversitelerindeki lisans eğitimleri genellikle dört yıl sürer. Eğitim dilleri Rusça, Ukraynaca, İngilizce ve Fransızcadır (yalnızca tıp programları için). Yabancı öğrencilerin bir dil yeterlilik sınavına girmeleri veya bir yıl hazırlık okuyarak Rusça veya Ukraynaca öğrenmeleri gerekebilir. İngilizce veya Fransızca eğitim alan öğrencilerin hazırlık okumaları gerekmez, ancak lisans eğitimleri sırasında bağımsız olarak dil eğitimi alabilirler. Başvuru yapmadan önceden hangi dersleri alacağınızı bilmeniz önemlidir.

Ukrayna üniversitelerinde yabancı uyruklu öğrenciler arasında en çok tercih edilen bölümler DİŞ HEKİMLİĞİ ve TIP branşlarıdır. Tıp ve Diş hekimliği bölümlerine diğer ülkelerden en fazla öğrenci alan ülke Ukrayna’dır. Bunun sebebi eğitim ücretlerinin makul olması ve alınan diplomaların ülkemizde ve Avrupa Birliği ülkelerinde denk sayılmasıdır.
Tıp eğitimleri Odessa Devlet Tıp Üniversitesi ve Kharkiv Karazin Üniversitesi (Dünya sıralamasında ilk 500 Üniversite içerisinde yer almaktadır)'nde yapılmaktadır. 

Lisans / Kabul şartları 

Ukrayna'daki üniversitelere başvurmak oldukça kolaydır. Tercih ettiğiniz üniversiteye pasaportunuzun bir kopyası ve en son akademik notlarınızla (yani lisans eğitimi için lise notları veya yüksek lisans eğitimi için lisans diploması gerekir) doğrudan başvuruda bulunabilirsiniz.Yabancı öğrencilerin Ukrayna'da üniversite eğitimi alabilmeleri için seçtikleri üniversiteye kabul edildiklerini gösteren bir davet mektubuna sahip olmaları gerekir.

Davet mektubunu doğrudan üniversiteden ya da Ocak ve Eylül girişleri için bu hizmeti veren birçok kuruluştan birine giderek temin edebilirsiniz. Bu hizmet lisans programları için 300 Dolar, yüksek lisans ve doktora programları için 400 Dolar'dır. Hizmet aldığınız bir ajans varsa, seçtiğiniz kuruluşun Ukrayna Dış ve İçişleri Bakanlıkları tarafından yetkilendirildiğinden emin olmalısınız.

Davet mektubu talep etmek için öğrencilerin pasaportlarının ve okul bitirme sertifikalarının bir kopyasını (en son mezun olduğunuz okulun diploması) ve başvuru formunu doldurup göndermeleri gerekmektedir. Bir davet mektubunun işleme konması genellikle 2-4 gün civarı sürer.

Ukrayna’da Lisans Eğitimi Süresi
Ukrayna üniversitelerindeki lisans eğitimleri genellikle dört yıl sürer. Eğitim dilleri Rusça, Ukraynaca, İngilizce ve Fransızcadır (yalnızca tıp programları için). Yabancı öğrencilerin bir dil yeterlilik sınavına girmeleri veya bir yıl hazırlık okuyarak Rusça veya Ukraynaca öğrenmeleri gerekebilir. İngilizce veya Fransızca eğitim alan öğrencilerin hazırlık okumaları gerekmez, ancak lisans eğitimleri sırasında bağımsız olarak dil eğitimi alabilirler. Başvuru yapmadan önceden hangi dersleri alacağınızı bilmeniz önemlidir.

Ukrayna Vizesi
Ülkenizde bir Ukrayna Büyükelçiliği bulunduğu sürece, Ukrayna vizesi almak oldukça kolaydır. Davet mektubunuzu aldıktan sonra http://visa.mfa.gov.ua adresinden çevrimiçi olarak başvuru yapabilir ve en yakın konsolosluktan randevu alabilirsiniz. Gerekli belgelerin asıllarını ve ayrıca kopyalarını yanınızda bulundurmanız gerekebilir (gecikmeleri önlemek için önceden ülkenizin büyükelçiliğine danışın). İstenecek belgelerden bazıları şunlardır:Pasaport (en az bir yıl geçerli olmalı)8-18 adet pasaport boyutunda fotoğraf (bazı elçilikler sadece iki veya üç tane isteyebilir)Finansal yeterliliği kanıtlamak için banka ekstresi veya Ukrayna'da kaldığınız süre boyunca masraflarınızı karşılayacak kişiden sponsorluk mektubu (bu her ülke için geçerli olmayabilir, büyükelçiliğe danışabilirsiniz)Tıbbi sağlık sertifikası (eğitim almaya başlamadan en az 2 ay önce genel muayeneye girmiş olmanız gerekir)Sağlık sigortası onay mektubu

Eğitim Almanın Maliyeti

Ukrayna üniversitelerinde kaliteli ve uygun fiyatlı bir eğitimi almak mümkündür. Yabancı öğrenciler tarafından en çok tercih edilen branşlar arasındaki TIP, DİŞ HEKİMLİĞİ ve Eczacılık bölümlerinin yıllık fiyatları yaklaşık 4.500 - 7.000 USD arasında değişmektedir. Mühendislik ve Sosyal Bilimler branşlarında yıllık eğitim ücretleri daha düşük olmaktadır. Dünyanın ilk 500 üniversitesinin içinde bulunan Ukrayna üniversitelerinde bu uygun fiyatlar ile eğitim görebilirsiniz. 

Ukraynada yaygın olarak tercih edilen iki konaklama seçeneği bulunur. Ancak en yaygın olan seçenek üniversite yurtlarıdır. Ukrayna genelindeki hemen hemen tüm üniversitelerde yurtlar bulunur ve bunlar genellikle oldukça konforlu ve uygun fiyatlıdır.

Üniversite Yurdu

Birçok öğrenci yurtta yaşamayı tercih eder. (Yılda 500$- 2400$ civarındadır) Yurtlar okula bağlıdır.Tüm odalar mobilyalıdır ve büyüklük ve sunduğu olanaklara göre değişiklik gösterir. Yurt odalarında bir veya iki öğrenci konaklayabilir.Tüm odalar yatak, nevresim, yastık, battaniye, çalışma masası, sandalye, ısıtma, su sistemi ve hem çalışma hem de dinlenmeye uygun aydınlatma sistemi ile donatılmıştır. Öğrencilerin oyun oynayabilecekleri ve sosyalleşebilecekleri ortak alanlar vardır. Öğrencilere varışlarının ardından özel konaklama yerleri tahsis edilir ve geçerli bir sağlık raporuna sahip olduğu onaylandıktan sonra öğrenci kendisine tahsis edilen odaya yerleştirilir. Yurtlardaki tüm odalarda yüksek hızlı Wi-Fi (fiber internet) bulunur. Öğrenciler yurtlarda bulunan mutfaklarda kendi zevklerine göre yemek pişirebilirler, ancak kendi mutfak gereçlerini tedarik etmeleri gerekecektir. Yemek pişirmek istemeyen öğrenciler civardaki restoran ve kafelerde yemek yiyebilirler.

Özel Daire

Birinci sınıf öğrencilerinin kolaylık ve güvenlik nedeniyle bir yurtta kalmaları önerilir. Ancak yabancı öğrenciler ikinci yıldan itibaren daire kiralamak isteyebilirler. Yabancı öğrenciler için çok çeşitli daire seçenekleri bulunur. Bu tür konaklama birimlerinde fiyatlar bölgeye ve oda sayısına göre değişir. Ayrıca su, ısıtma, elektrik ve internet gibi ekstra maliyetler de farklılık gösterebilir. Yabancı öğrenciler tek kişilik bir daire veya ortak paylaşacakları çok odalı bir daireyi tercih edebilirler.

Başvuru Süreçleri ve Tarihleri

Ukrayna üniversitelerine alımlar yılda iki kere yapılmaktadır. Hazırlık eğitimi almak isteyenler yılın herhangi bir zamanı eğitime başlayabilirler.İlk alımlar 1 Eylül - 1 Kasım arasında olur ve son başvuru tarihi 15 Kasım’dır.İkinci alımlar 1 Ocak - 1 Mart arası olur ve son başvuru tarihi 15 Şubat’tır.

Bu sayfayı paylaşın

Adres

Büyükdere Cad.
Levent Loft No:201 D:6
Şişli-34394
 İstanbul

İletişim

info@okareistanbul.com

+90 212 982 8276

Linkler

Bize ulaşın

E-bülten aboneliği

Gizlilik Politikamız

Çerez Politikamız

Sosyal Medyada bizi takip edin

Created with Mobirise ‌

Web Site Maker